Gyakori kérdések - Mentálhigiénés képzési program

MENTA - GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
 

Tartalom

  1. Kell nyelvvizsga a Mentálhigiénikus képzés elkezdéséhez vagy elvégzéséhez?
  2. Van keresztféléves képzés a Mentálhigiénikus szakirányon?
  3. Hogy függ össze a Pedagógus szakvizsgás képzés a Mentálhigiénikus szakirányú képzéssel? Ez ugyanaz?
  4. Mikor lehet jelentkezni a képzésre?
  5. Minden évben indul-e a képzés?
  6. Mi is ez a végzettség pontosan? Ad ez a végzettség kategóriaugrást?
  7. Milyen napokon lesz a képzés?
     

1. Kell nyelvvizsga a Mentálhigiénikus képzés elkezdéséhez vagy elvégzéséhez?

A Mentálhigiénikus képzésnek sem bemeneti, sem kimeneti feltételei közt nem szerepel a nyelvvizsga. Azonban a diploma megléte a képzésre való beiratkozás időpontjában már fontos feltétel, így ha olyan képzőhelyen végezted tanulmányaidat, ahol a diploma kiadásának a feltétele a nyelvvizsga volt, akkor előadódhat a következő helyzet: Annak ellenére, hogy a tárgyi feltételek mind teljesítettek és csak a nyelvvizsga hiányzik a konkrét diploma kézhez kapásához, mégsem tudsz beiratkozni hozzánk, mert nincs meg a diplomád.

2. Van keresztféléves képzés a Mentálhigiénikus szakirányon?

Nálunk sajnos nincs keresztféléves képzés.

3. Hogy függ össze a Pedagógus szakvizsgás képzés a Mentálhigiénikus szakirányú képzéssel? Ez ugyanaz?

Ez a két képzés egymástól teljesen független képzés.

A Pszichológiai Intézethez tartozó képzés a Mentálhigiénikus képzés, ahol 2 éves tanulmányok során a hallgatók Mentálhigiénikus szakemberré válnak. A képzés első éve alapozó, főként szemléletformáló, a második év pedig nagyon gyakorlatorientált, ahol a megszerzett tudásanyagot a gyakorlatban - számos tudományterületen - is alkalmazható kompetenciákká fejlesztjük.

A Pedagógus Szakvizsgás képzés a Neveléstudományi Tanszék képzése, ahol az első éves szakmai törzsanyag elsajátítását követően a hallgató szakirányt választhat. Ezen szakirányok közül a Mentálhigiénikus szakirány az egyik. Azon Pedagógus Szakvizsgás hallgatók, akik a mi szakirányunkat választják, a Mentálhigiénikus képzés első évét teljesítik nálunk. Ezen év elvégzését követően a szakdolgozatot is Mentálhigiénikus szakirányú tematikák közül választja, nálunk oktató tanár lesz a konzulense és az államvizsgát is nálunk teszi az abban az évben végző másodévet teljesített Mentálhigiénikusokkal együtt.

A két képzés kapcsolata annyi, hogy a Pedagógus Szakvizsgával rendelkező, Mentálhigiénikus szakirányon végzett hallgatónak lehetősége van 1 év alatt Mentálhigiénikus szakember diplomát is szerezni, amennyiben folytatja tanulmányait nálunk, azaz elvégzi képzésünk második évét is. Ennek módja a következő: felvételiznie kell hozzánk a következő tanévre, ahol a beiratkozáskor jeleznie kell a Tanulmányi Osztály felé, hogy a Mentálhigiénikus képzés első évét teljesítette már a Pedagógus szakvizsgás képzése során, és ott intézni kezdi, hogy mindez a Neptunban is megjelenjen.

Ez a másik irányba is működik, azaz a Mentálhigiénikus Szakirányú képzést elvégzett hallgatók amennyiben Pedagógus szakvizsgát szeretnének szerezni, felvételizniük kell a következő tanévkor a Pedagógus Szakvizsgás képzésre, melynek tennivalóit a Neveléstudományi Tanszék tanulmányi koordinátor munkatársa segíti.

4. Mikor lehet jelentkezni a képzésre?

A Debreceni Egyetem Szakirányú képzéseire a jelentkezés minden év júliusában történik. A jelentkezési lapot, jelentkezési határidőket a www.btk.unideb.hu honlapon találhat számos más hasznos információ mellett.

5. Minden évben indul-e a képzés?

Igen, képzésünk minden őszi tanévben indul.

6. Mi is ez a végzettség pontosan?

A képzés befejeztével, a záróvizsga letételével a hallgatók az eredeti diplomához* társuló "mentálhigiénés szakember" (ISCED 5B) megnevezést tartalmazó oklevelet (szakosító diplomát) kapnak, olyan felsőfokú képesítést, amely segítségével az eredeti szakterület, illetve hivatás hatékonyabban művelhető.

* A képzés bemeneti követelménye egy alapdiploma a honlapunkon felsorolt valamely tudományterületről

7. Milyen napokon lesz a képzés?

A képzés mindig péntek és szombati napokon van, melyeket mindig az adott félév legelején jelölünk ki pontosan. Egy-egy félévben kb 10-14 nap, azaz 5-7 hétvége az, ami oktatási „kontakt” napokat jelent.

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 14:08