Bemutatkozás - Személyiség- és Klinikai Pszichológiai Tanszék

Tanszékünkhöz tartozik a személyiséglélektani, klinikai pszichológiai, pszichoterápiás, klinikai pszichodiagnosztikai tárgyak oktatása a Viselkedéselemző (Pszichológia BA) és a Pszichológia (Pszichológia MA) szakon, illetve a Mentálhigiéniai szakirányú továbbképzésen. Erős elméleti alapok átadása mellett igyekszünk élménycentrikusan (saját élményű csoportok, gyakorlatok), a hallgatók aktivitására építve oktatni, ezzel is segítve a szakmai szocializációját hallgatóinknak. 

Főbb kutatási területeink a klinikai pszichológia, az addikciók és a szexuálpszichológia és a perinatális pszichológia területére esnek. A tanszék vezetése alatt működő Mentális Egészség Kutatócsoport elsősorban a hangulatzavarok korai felismerésére, hatékony, akár az alapellátásban is jól és gyorsan alkalmazható, depresszió és öngyilkossági szándék felismerésére alkalmas eszközök fejlesztését tűzte ki célul. A kutatócsoportban a Debreceni Egyetem öt karának (BTK, TTK, ÁOK, IK, GTK) kutatói vesznek részt. Az Interkulturális Szexuálpszichológiai Kutatócsoport a Málagai Egyetemmel együttműködésben, a szexuális asszertivitás, szexuális hiedelmek szexuális funkciózavarokkal való összefüggéseit vizsgálja spanyol-magyar összehasonlító vizsgálatában. Az addiktológia területén végzett kutatásaink elsősorban a viselkedéses addikciók mélyebb megismerését célozzák meg. A Perinatális Pszichológiai Kutatócsoport a várandósság, szülés, születés, korai kötődés komplex jelenségvilágát vizsgálja. Az  Állatasszisztált Terápiás Kutatócsoport fő célja az ember-állat kapcsolatok pszichológiai összetevőinek vizsgálata, az állatasszisztált terápiák hatékonyságának növelése, ezzel kapcsolatos attitűdök mérése és az állatasszisztált terápiák népszerűsítése. 

A tanszéken oktatók szakmai hitelességének alapja a gyakorlatban szerzett tapasztalatuk. Oktatóink között klinikai szakpszichológusok, pszichoterapeuta, tanácsadó szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó és sport diagnosztikai tanácsadó is található, így a klinikai és egészségpszichológia széles spektrumát tudjuk hitelesen és szakszerűen képviselni.

A tanszék részt vesz a Magyar Antistigma Programban (DE, SOTE), amelynek keretében a Debreceni Egyetem Felnőtt Pszichiátriai Osztályának Nappali Szanatóriumával együttműködésben rendszeresen rendezünk Antistigma napokat, kiállításokat (a Kórházban készült alkotásokból). Ezekre a rendezvényekre a szakemberek, a hallgatók és a tapasztalati szakértők közösen készülnek, de természetesen az érdeklődő nem szakmabelieket, nem érintetteket is örömmel látjuk, hiszen a mentális betegek megbélyegzése elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze a találkozás. 

Legutóbbi frissítés: 2023. 05. 02. 07:38